top of page

Leer meer over Ikebana

Freestyle ikebana arrangement

WAT IS IKEBANA?

Ikebana is ontstaan uit vroege boeddhistische offergaven en groeide uit tot een kunstvorm met vele stijlen en scholen. Er wordt speciale aandacht besteed aan de keuze van de plant, de vazen, de plaatsing van de takken en de verhouding van die takken tot de omgeving en de gebruikte vaas. Er wordt ook creatief gebruik gemaakt van lege ruimtes die deel uitmaken van de compositie. Dit onderscheidt het van de westerse bloemsierkunst stijl.  

IKEBANA - 生け花
Het woord Ikebana bestaat uit twee Japanse karakters, Ikeru (行ける) en Hana (花). ‘Ikeru’ betekent 'leven', en 'Hana' betekent 'bloem'. Ikebana betekent dus 'levende bloem'. Als je een bloem afsnijdt, verkort je haar levensduur. De achterliggende betekenis van ikebana is dan ook dat je de bloem een tweede leven geeft. Als je een bloem afsnijdt, moet je iets extra's toevoegen om haar een nieuw leven te geven. Gewoon bloemen in een vaas zetten is geen Ikebana, je moet een deel van jezelf toevoegen aan de schikking.

Freestyle ikebana arrangement

DE SOGETSU IKEBANA SCHOOL

Alle scholen zijn voortgekomen uit Ikenobo, en vele stijlen hebben zich van daaruit ontwikkeld.  De meest populaire stijlen zijn Sogetsu, Ohara, Ikenobo, en Ichiyo.  Maar er zijn meer dan 2000 ikebana scholen geregistreerd. 

Ilse is een gediplomeerde Sogetsu Ikebana Lerares.
De Sogetsu school werd in 1927 opgericht door Teshigahara Sofu. Hij was een van de leiders die ervoor zorgden dat de traditionele Ikebana werd hervormd tot een kunstvorm. Hij werd opgevolgd door zijn dochter Teshigahara Kasumi. Het derde hoofd was Teshigahara Hiroshi, de beroemde filmmaker, zijn dochter Akane, volgde hem op en is het huidige hoofd.

De basis van Sogetsu is dat iedereen op elk moment en op elke plaats ikebana kan doen met elk materiaal dat voor handen is. Dit betekent dat wie ikebana beoefent, creatief moet zijn met materialen. Het betekent dat ikebana niet alleen het herhalen van vooraf bepaalde configuraties is. 

Freestyle ikebana arrangement

WIL JE NOG STEEDS MEER WETEN?

Meer informatie over ikebana kan je vinden op de websites van de respectievelijke scholen.  Hieronder vind je een lijst.  Ook in de twee boeken van Ilse staat een beknopte uitleg over ikebana, de scholen, de technieken, en de filosofie.  U kunt de twee boeken hier bestellen

Linken naar de enkele scholen:

Ikebana International

Ikenobo School

Sogetsu School

Ohara School

Ichiyou School

bottom of page