top of page
Picture top website v3.jpg

Natuur en verbondenheid

Ikebana is een traditionele Japanse kunstvorm waarbij planten, takken en bloemen, in een minimalistische en asymmetrische stijl worden geschikt.  Ikebana geeft bloemen en planten een tweede leven.  Het wordt niet beschouwd als een religie, maar is sterk beïnvloed door de spirituele en filosofische overtuigingen van het Zenboeddhisme en het Shintoïsme, de belangrijkste religies van Japan.

 

De nadruk op de vergankelijke aard van het leven en het gebruik van natuurlijke materialen in een staat van verandering of verval is nauw verwant aan het Zenboeddhisme, dat eenvoud en de schoonheid van imperfectie waardeert.  De beoefening van ikebana is een manier om mindfulness en innerlijke rust te cultiveren, met elementen van meditatie en reflectie.

IIkebana Installation ath the Sint-Peters  Church in Jette-1-5D4_6452-bewerkt.jpg

Het concept van deze tentoonstelling benadrukt eenheid en respect voor de natuur en elkaar, door de schoonheid van bloemen en takken te gebruiken om mensen met verschillende achtergronden en overtuigingen met elkaar te verbinden.  

Het evenement zal bezoekers een platform bieden om de vreugde en de schoonheid van de natuur te ervaren, en het gevoel van evenwicht dat zij met zich meebrengt, en hoe iedereen, ongeacht zijn achtergrond, daarvan kan genieten.

De Floraliën in de Sint-Pieterskerk in Jette, Brussel, hebben een sterke traditie om mensen samen te brengen.  Deze tentoonstelling zal die traditie voortzetten. Ikebana kunstenaars uit Australië, Canada, en verschillende Europese landen zullen ikebana werken tentoonstellen rond het thema "De natuur en verbondenheid".  

-1-5D4_6470-bewerkt-2.jpg

De tentoonstelling is een initiatief van Musica Cultura Jette en wordt medegeörganiseerd door Dirk Vannetelbosch, priester in Jette en bloemenenthousiast, en Ilse Beunen, een ikebana kunstenares uit Antwerpen.  Vanaf 7 Augustus start het opzetten en kan je de tentoonstelling stelselmatig zien groeien. Ze is te bezichtigen in de Sint-Pieterskerk van Jette van 25 tot en met 28 augustus, telkens van 15:00 tot 22:00.   

 

Sint-Pieterskerk van Jette
Aug. 25 to 28, van 3 p.m. tot 10 p.m. elke dag

Kardinaal Mercierplein 51, 1090 Jette

 

Op donderdag 24 augustus om 20 uur, de vooravond van de tentoonstelling, is er een bloemenconcert verzorgd door de Koninklijke Filharmonie van Jette.


Meer informatie over de kerkgemeenschap in Jette
https://www.kerkjette.be

Meer informatie over ikebana en Ilse Beunen
https://www.ikebana.be

Bandeau logos Concert Fleuri.jpg
bottom of page