Ton-sur-Ton-20200509-2147-1.jpg

WAT IS IKEBANA?

 

Ikebana is ontstaan uit vroege boeddhistische offers, en groeide in de vijftiende eeuw uit tot een kunstvorm met vele stijlen en scholen. Speciale aandacht wordt gegeven aan de keuze van de plant, de vazen, het plaatsen van de takken, en de relatie van die takken met de omgeving en de gebruikte vaas. Ook wordt er creatief omgesprongen met lege ruimtes die een deel uitmaken van de compositie. Hierdoor onderscheidt het zich van de bij ons gekende bloemsierkunst..

De meest populaire stijlen zijn Sogetsu, Ohara en Ikenobo.

 
-20200425-1871-bewerkt-27.jpg

Sogetsu

De Sogetsu school is opgericht in 1927 door Teshigahara Sofu. Hij was één van de leiders die ervoor gezorgd heeft dat het traditionele Ikebana hervormd werd tot een kunstvorm. Hij werd opgevolgd door zijn dochter Teshigahara Kasumi. Het derde hoofd was Teshigahara Hiroshi, de beroemde filmmaker, zijn dochter volgde hem op en is het huidige hoofd.

De basis van Sogetsu is dat iedereen op elk ogenblik en elke plaats ikebana kan doen met om het even wat materiaal er voor handen is. Dit betekent dat diegene die ikebana beoefent creatief moet omspringen met materiaal. Het betekent dat ikebana niet alleen maar herhalen is van vooraf bepaalde bloemstukken.

 

Ohara

Omdat hij de Ikenobo school te rigide en formeel vond brak Ohara Unshin in het midden van de Meiji periode met de Ikenobo school. Hij stichtte de Ohara school in 1895 en gebruikte ook Westerse bloemen in zijn stukken. Hij heeft de Moribana stijl geintroduceerd, die gebruik maakt van lage vazen. Er zijn twee belangrijke basisvormen in ikebana: de Moribana stijl en de Heika stijl die gebruik maakt van cylindrische vazen.

 

Ikenobo

Ikenobo is de oudste Ikebana school in Japan. Het eerste hoofd was de boeddhistische priester Ukenobo Senkei die in het midden van de vijftiende eeuw leefde.Verschillende generaties van priesters werden beroemd voor hun bloemschikken en ikenobo werd de start van Ikebana. Het hoofdkwartier van de Ikenobo school is nog steeds op de plaats waar alles startte, de Rokkakudo Tempel in Kyoto, Japan. Veranderingen in gewoontes en levensstijl hebben voor een evolutie gezorgd in de Ikenobo stijl.

 
-20200522-2258-bewerkt-40.jpg

De klassen en de lessen zijn Sogetsu, maar iedereen is welkom, zeker voor onze workshops die wij regelmatig houden rond een bepaald thema.